معرفی کیف پول های ارز دیجیتال
امروزه ارزهای دیجیتال در بسیاری از شرایط، جای پول واقعی را گرفتهاند. بسیاری از معاملات و سرمایه گذاریهای بزرگ و مهم، به طور کامل توسط رد و بدل شدن یکی از کریپتو کارنسیهای رایج، صورت میگیرند. این ارزها دو حالت کلی متمرکز و غیر متمرکز را شامل میشوند. گروه متمرکز توسط برخی از بخشها و شرکتهای دولتی کنترل شده و نظارت کاملی بر روی آنها وجود دارد؛ اما گروه غیر متمرکز این چنین نبوده؛ و از آن جایی که مربوط به بخش خصوصی میباشند، هیچ نظارت و کنترلی بر آنها وجود ندارد. در هر دو حالت میبایست این پولهای مجازی در محل مخصوصی نگهداری شوند.
عناوین مهم در این مقاله:
به طور کلی تمامی ارزهای دیجیتال در محلی به نام کیف پول مجازی، نگهداری میشوند.
معرفی کامل کیف پول مجازی:
این کیف پولها همان طور که از اسم آنها نیز مشخص است، مجازی بوده و وجود فیزیکی ندارند. آنها در حقیقت نوعی برنامه و نرم افزار هستند، که با هدف نگهداری کلیه ارزهای دیجیتال، طراحی شدهاند. این نرم افزار قابلیت اتصال به بلاک چینهای مختلف را داشته و همین ویژگی باعث میشود که بتوان رمز ارزهای مختلف را دریافت کرد و یا به شخص دیگری، انتقال داد.
دو فاکتور مهم در رابطه با این کیفها، کلیدهای عمومی و خصوصی میباشند. کلیدهای خصوصی در واقع همان پسورد یا رمز ورود به برنامه بوده؛ کلید عمومی نیز چیزی شبیه به شماره کارت یا حساب میباشد. در حقیقت کلید عمومی شناسهای است که متعلق به هر کیف است.
در هنگام ارسال و یا دریافت پول مجازی مختلف، میبایست کلید (آدرس) خصوصی با آدرس عمومی، تطابق داشته باشد؛ در غیر این صورت تراکنش با موفقیت، انجام نخواهد شد. پس از اتمام هر پروسه دریافت، از موجودی کیف پول شخص مقابل کاسته و به موجودی کیف دریافت کننده افزوده خواهد شد. در این ولتها هیچ چیزی، به صورت فیزیکی وجود ندارد. پس از انجام هر تراکنش، سابقه آن بر روی بلاک چین در کیف باقی میماند. برخی از ارزهای دیجیتال، ولت مخصوص به خود را دارا هستند؛ در حالی که برخی دیگر در کیف پولهای مختلف نیز به سادگی ذخیره میشوند.
معرفی انواع کیف ارز دیجیتال:
به طور کلی این برنامهها انواع بسیار متنوعی داشته، که هر کدام نیز ویژگیهای مخصوص به خود را دارند. حتی گاهی ممکن است که نحوه ذخیره، دریافت و یا ارسال نیز، در هر یک با دیگری متفاوت باشد. یک تقسیم بندی کلی و جامع برای این نرم افزار وجود دارد، که در ادامه به توضیح آنها پرداخته شده است.
معرفی کیف پول سرد:
به آن Cold Wallet نیز گفته میشود: این نرم افزار جهت انجام تراکنشها و ذخیره کلیدهای خصوصی، به صورت آفلاین (عدم نیاز به اینترنت) میباشد. میزان ایمن بودن آن نسبت به ولت گرم بیشتر است. این برنامه خود به 2 زیر شاخه اصلی، تقسیم بندی میشود:
_ کیف پول کاغذی: به این نوع کیف پول Paper Wallet نیز گفته میشود. کار با آن بسیار ساده بوده و از امنیت بالایی نیز برخوردار است. جهت دریافت ارز توسط آن، تنها کافی است تا آدرس عمومی آن برای شخص فرستنده ارسال شود. یکی از قابلیتهای آن، امکان کپی و پرینت کردن کلیدهای خصوصی و عمومی میباشد.
_ کیف پول سخت افزاری: این ولت حالت فیزیکی داشته و از نظر ظاهری، شبیه به یک هارد USB معمولی است. برای نقل و انتقالات، به سادگی میتوان آن را به کامپیوتر و یا سیستم مورد نظر وصل کرده و تراکنشهای مختلف را توسط آن انجام داد. البته نوعی از آن نیز وجود دارد که بدون نیاز به اتصال سیستمی، میتوان از آن استفاده کرد.
معرفی کیف پول گرم:
با نام Hot Wallet شناخته میشود: به سادگی میتوان آن را از سایتهای معتبر دانلود کرده و بر روی گوشی یا سیستم مورد نظر نصب کرد. برای این نرم افزار نیز 3 زیر شاخه اصلی وجود دارد.در ادامه به معرفی آنها پرداخته شده است:
_ کیف پول آنلاین: ذخیره آنها توسط برنامه Cloud انجام شده و سپس میتوان توسط هر دستگاهی، از آنها استفاده کرد. یکی از معایب اصلی این گزینه، امنیت کم آنها نسبت به سایر مدلها میباشد. تمامی اطلاعات فرد از جمله کلیدهای خصوصی، به صورت آنلاین ذخیره میشوند. این بدان معناست که شخص سومی نیز از رمز خصوصی فرد مطلع میباشد. در نتیجه امکان دزدی و یا هک شدن، در آن بالا میرود.
_ نوع Desktop: این برنامهها صرفاً جهت نصب، بر روی کامپیوتر طراحی شدهاند. امنیت آنها بالا بوده اما مانند سایر نرم افزارهایی که بر روی کامپیوتر نصب میشوند، با خطر ویروس و بد افزار، مواجه هستند.
_ نوع موبایل: این برنامهها به سادگی بر روی تمامی موبایلها، قابل نصب هستند. به دلیل در دسترس بودن همیشگی موبایل و قابلیت کارکرد آسان آن، این نرم افزار نسبت به نوع دسکتاپ از محبوبیت بیشتری برخوردار میباشد. از نمونههای پرطرفدار آن میتوان به انواع الکتروم، ترون ولت، مای اتر، تراست، جکس و… اشاره کرد.
معرفی کیف پول امانتی:
نام دیگر این نوع والتها، حضانتی میباشد: همان طور که از نام آنها نیز مشخص است، اطلاعات و ارزهای فرد نزد شخص سومی، امانت میباشد. مزیت اصلی آن، سرعت بالا انتقال و دریافت ارزهای دیجیتال میباشد. مزیت دیگر این نرم افزار، امکان بازیابی ساده و سریع، ارزهای موجود در آن است. برای این کار تنها در اختیار داشتن یک ایمیل کافی است. از ایرادات بزرگ آن میتوان به امنیت پایین اشاره کرد؛ چرا که شخص سوم به تمامی اطلاعات و آدرسهای خصوصی و عمومی فرد، دسترسی داشته و امکان هک شدن یا دزدی در آن، بسیار زیاد است.
معرفی کیف پول غیر امانتی:
به این گزینه، غیر حضانتی گفته میشود: پس از دریافت آن، تمامی اطلاعات و کلیدهای خصوصی به شخص تحویل داده میشود. در حقیقت مسئولیت تمامی تراکنشها بر عهده صاحب والت بوده و هیچ شخص دیگری در پروسههای مذکور دخالتی نخواهد داشت. به همین دلیل میتوان گفت حریم شخصی به نحو مطلوبی در آن رعایت شده است. بی شک میزان امنیت آنها، نسبت به کیف پولهای امانتی بیشتر است؛ لازم به ذکر است که در صورت فراموش کردن کلیدهای خصوصی (معمولاً بین 12 تا 24 کلمه هستند)، دیگر امکان بازیابی آنها وجود نخواهد داشت.
میزان امنیت والتهای ارز دیجیتال:
همان طور که پیشتر ذکر شد، میزان امنیت هر ولت به ویژگیهای منحصر به فرد آن بستگی دارد. به طور کلی مقدار امنیت ولت آفلاین، نسبت به آنلاین بیشتر است. در ادامه به چند روش، جهت افزایش امنیت این نرم افزارها پرداخته شده است:
_ به افراد توصیه میشود که در صورت نصب کیف پولهای آنلاین، میزان زیادی از رمز ارز را، در آن نگهداری نکنند؛ بلکه بخش عمده آن را، به بخش آفلاین منتقل کنند. برخی از برنامهها، این قابلیت را دارند که بتوان اطلاعات را به صورت آفلاین ذخیره کرده و در صورت گم شدن و یا فراموش کردن کلیدهای خصوصی، آنها را بازگردانی کرد.
_ هر زمان که نسخه جدید از نرم افزار آماده شود، میبایست فرد برنامه خود را بروزرسانی کند. نسخههای جدید قابلیت ایجاد محیط ایمن بیشتری دارند.
_ یکی از روشهای مناسب، جهت افزایش امنیت هر چه بیشتر، انتخاب رمز عبور مناسب میباشد. بهتر است از کلیدهای خصوصی طولانی، که ترکیبی از عدد و حروف هستند، استفاده شود. هم چنین فرد میتواند قابلیتی را فعال کند که بر اساس آن هرکس قصد ارسال ارز به کیف او را داشته باشد، مجبور به وارد کردن یک رمز باشد. به علاوه افراد میتوانند جهت امنیت بالاتر، نوعی از کیف پول را انتخاب کنند، که جهت انجام هر تراکنش، نیاز به چند امضا و رمز داشته باشد.
نکاتی در رابطه با کیف پول ارزهای دیجیتال:
_ یکی از مهمترین نکاتی که در این رابطه، از اهمیت بالایی برخوردار میباشد، برند و کیفیت کیف پول انتخابی است. بسیاری از آنها در ظاهر از مزیتهای فراوانی، برخوردار هستند؛ اما هنگامی که نصب میشوند، هیچ یک از موارد گفته شده را، شامل نمیشوند. کیف پولهای فیک و تقلبی، نه تنها مزیتی را برای فرد به همراه ندارند، بلکه میتوانند حساب شخص را هک کرده و ارزهای دیجیتال وی را، بدزدند.
_ مسئله دیگری که باید به آن توجه شود، پشتیبانی کیف میباشد. پیش از دانلود و نصب هر نرم افزاری، میبایست از تمامی ویژگیهای آن مطمئن شد. بسیاری از افراد بدون اطلاع قبلی، کیف پولی را دانلود کرده و سپس متوجه میشوند که از ارزهای دیجیتال خاصی، پشتیبانی نمیکند و قابلیت ذخیره آنها، وجود ندارد. برخی از ارزها کیف پول مخصوص به خود را دارند، که فقط از همان ارز پشتیبانی میکند.
کدام یک از انواع کیف پول امنیت بالاترین دارند؟
کیف پولهای سخت افزاری به دلیل پروتکلهای امنیتی که دارند از بالا ترین میزان امنیت در بین کیف پولها برخودار هستن.
بهترین کیف پول سخت افزاری کدام است؟
با توجه به نظرات کاربران کیف پول های زیر بهترین کیف پولهای سخت افزاری هستند:
کیف پول سیف پال اس وان
کیف پول لجر نانو ایکس
کیف پول ترزور مدل تی
کیف پول کول ولت اس
کیف پول کول ولت پرو و…