بلاکچین چیست؟
اگر به ارزهای دیجیتال علاقهمند باشید و در معاملات ارزهای دیجیتالی شرکت کرده باشید، بارها اسم بلاکچین را شنیدهاید. در اصطلاح بلاکچین به زنجیرهای از اطلاعات گفته میشود که در بلاکها ذخیره شدهاند. بلاکچین مانند یک دفتر معاملاتی غیر متمرکز عمل میکند و در هر بلاک یکسری از اطلاعات معامله ذخیره میشود. روش عملکرد بلاکچین به این صورت میباشد که در هر بلاک اطلاعاتی مانند زمان، تاریخ، اطلاعات خریدار و فروشنده ذخیره میشود.
عناوین مهم در این مقاله:
لازم به ذکر است، که در بلاکچین اطلاعات شخصی و هویتی افراد استفاده نمیشود و هر فردی که وارد معامله ارز دیجیتالی شود، باید برای خود یک امضا الکترونیکی بسازد و از آن به بعد در بلاکچین با آن امضا فعالیت کند و شناخته شود. این امضا درست مانند نام کاربری افراد عمل میکند. برای مثال در سایتهای فروشگاهی مانند دیجیکالا یا ترب فرد باید قبل از خرید یک نام کاربری برای خود تعریف کند. سپس فرد هر خریدی از سایت انجام دهد، با آن نام کاربری ثبت میشود.
دقیقاً همین عملکرد نیز در بلاکچین وجود دارد و فرد با امضا خود در بلاکچین فعالیت میکند. فعالیتهای انجام شده در بلاکچین به صورت کدهای هش در بلاکها ذخیره میشوند. در هر بلاک میتوان اطلاعات زیادی در مورد یک معامله را ذخیره کرد. در ادامه این مقاله شما را بیشتر با بلاکچین و ضرورت استفاده از آن آشنا خواهیم کرد. پس با ما تا پایان این مقاله همراه باشید.
چرا باید از بلاک چین ها استفاده کرد؟
شاید برایتان سؤال باشد که چرا باید از بلاکچینها استفاده کنیم و ضرورت استفاده از آنها چیست؟ برای پاسخ به این سؤال باید به شما بگوییم که بلاکچین به عنوان امنترین رمز نگاری اطلاعات شناخته شده است، به همین دلیل در بسیاری از پایگاههای داده از بلاکچینها برای امنیت اطلاعات از آن استفاده میشود. از آن جایی که بستر کسب و کارهای مانند معاملات ارزی در بستر اینترنت است، محافظت از دادههای مربوط به کسب و کار نیاز به رمزنگاری دارد.
به همین دلیل این افراد برای بالا بردن امنیت اطلاعات مهم خود از بلاکچین استفاده میکنند. در همه دنیا نیاز به بلاکچین احساس میشود و افراد زیادی از آن برای رشد کسب و کار خود و افزایش امنیت اطلاعات خود استفاده میکند. اگر شما هم قصد انجام معاملات ارزی را دارید، باید با بلاکچین بیشتر آشنا شوید تا بهتر بتوانید از آن استفاده کنید.
سه دلیل اصلی نیاز به بلاکچین:
علاوه بر امنیت بالای بلاکچینها سه دلیل اصلی برای استفاده از آنها وجود دارد که عبارتاند از:
- افزایش قدرت پردازش دیجیتال
- افزایش سریع تخلفات سایبری
- ظهور معاملات ارز دیجیتال و بیت کوین
به این سه دلیل که به آنها اشاره کردیم نیاز به بلاکچینها از گذشته بیشتر حس میشود. تا جایی که افرادی که وارد معاملات ارزهای دیجیتالی میشوند، باید حتماً از بلاکچینها استفاده کنند.
افزایش قدرت پردازش دیجیتال
بلاکچینها به صورتی طراحی شدهاند، که نیاز به قدرت پردازش بالا دارند. از طرفی با پیشرفت تکنولوژی کامپیوترهای قدرتمندی با قدرت پردازش بالا ساخته شدهاند و میتوان به کمک آنها از بلاکچینها استفاده کرد. به همین دلیل امروز استفاده از بلاکچینها راحتتر و بیشتر شده است.
افزایش سریع تخلفات سایبری
یکی دیگر از دلایل نیاز به بلاکچینها افزایش سریع جرایم و تخلفات سایبری است. به همین دلیل محافظت از دادهها اطلاعاتی بسیار سختتر از گذشته شده است. آمار زیادی از هک شدن سایتها، پیجهای فیس بوک، یاهو و… وجود دارد. همه این دلایل باعث از بین رفتن یا فاش شدن اطلاعات خصوصی و مهم است. به دلیل ارزشمند بودن دادههای اطلاعاتی نیاز است، که از رمزنگارهای قوی استفاده شود تا اطلاعات مهم از حملات سایبری در امان باشند. از آن جایی که بلاکچین ها بر اساس رمزنگاری یعنی رمز گشایی و رمزگذاری کار میکند گزینه بسیار مناسبی برای جلوگیری از تخلفات به شمار میرود.
ظهور معاملات ارز دیجیتال و بیت کوین
برای ایجاد و توزیع ارزهای دیجیتالی امن، نیاز به بلاکچینها است. به همین دلیل از وقتی که بیت کوین یا ارزهای دیجیتال به وجود آمدهاند، نیاز به استفاده از بلاکچینها نیز بیشتر شده است. همه افرادی که وارد معاملات ارز دیجیتال یا بیت کوین میشوند حتماً باید از بلاکچین استفاده کنند و با آن آشنایی داشته باشند.
مراحل استفاده از بلاکچینها و نحوه ایجاد بلاک جدید چگونه است؟
همان طور که به آن اشاره کردیم در بلاکچینها اطلاعات در بلوکها ذخیره میشوند و از طرفی بین بلوکها ارتباط برقرار است. برای ایجاد بلاکهای جدید در بلاکچین مانند زیر مراحل طی میشود.
مرحله اول
با شروع معامله یا تراکنش، یک بلاک جدید روی بلاکچین ایجاد میشود. بهعنوانمثال اگر قصد انتقال مقداری اتریوم به یک حساب دیگر باشید این تراکنش به عنوان یک بلاک در بلاکچین ثبت میشود.
مرحله دوم
بعد از ایجاد و درخواست تراکنش جدید باید ماینرهای شبکه آن را تأیید کنند. برای تأیید باید اطلاعات توسط کامپیوترها وارد سیستم شوند.
مرحله سوم
پس از تأیید صحت معامله برای امضا کردن و واریز مبلغ باید آن را در یک بلاک ذخیره کرد. در غیر این صورت معامله به طور کامل انجام نمیشود.
معرفی انواع بلاکچین:
- بلاکچین عمومی
- بلاکچین هیبرید
- بلاکچین خصوصی
- بلاکچین کنسرسیومی
بلاکچین عمومی چیست؟
بلاکچینهای عمومی یکی از انواع بلاکچین هستند که افراد برای ورد به آنها نیاز به هیچ گونه مجوزی ندارند و هر فردی میتواند از آن استفاده کند. یعنی هر فردی میتواند دادهها را داخل بلاکچین بنویسد و همه افرادی که از بلاکچین عمومی استفاده میکنند میتوانند آن را بخوانند. در بلاکچینهای عمومی هیچ کسی روی اطلاعات کنترل ندارد به همین دلیل میگویند این نوع بلاکچین به صورت غیر متمرکز است.
در بلاکچینهای معروف که در حال حاضر کاربران زیادی را به خود جلب کردهاند میتوانیم به اتریوم، بیت کوین و لایت کوین اشاره کنیم. در این نوع از بلاکچین هر فردی میتواند با هر نام کاربری ناشناسی فعالیت کند. بلاکچینهای عمومی مزیتهای خوبی را برای کاربران خود فراهم میکند که میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
خواندن و نوشتن بدون مجوز و محدودیت
ایمن به دلیل استخراج
دفتر کل توزیع شده
تغییرناپذیری
این چهار تا از مزیتهای خوب بلاکچینهای عمومی است، که افراد زیادی را به خود جلب کرده است.
بلاکچین خصوصی چیست؟
بر خلاف بلاکچینهای عمومی که برای خواندن و نوشتن نیازی به مجوز ندارند، بلاکچینهای خصوصی نیاز به مجوز دارند. این بلاکچینها برای همه عموم مردم قابل خواندن و نوشتن نیستند. افرادی که اجازه نوشتن و خواندن اطلاعات در بلاکچین خصوصی را دارند ابتدا باید شناسایی شوند. در غیر این صورت اجازه نوشتن یا خواندن به کاربران ناشناس داده نمیشود.
به همین دلیل به طور تخصصی تر به بلاکچینهای خصوصی، بلاکچین مجوز دار نیز گفته میشود. اگر کاربران شبکه خصوصی شناسایی نشوند نمیتوان قوانینی را برای نوشتن یا خواندن از این بلاکچین تعریف کرد. بلاکچینهای خصوصی نیز دارای مزایای خوبی هستند که میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم.
مقیاس پذیری بهتر دارد
مجوز سازمانی دارد
پشتیبانی انطباقی دارد
سرعت تراکنشهای بالاتر است
بلاکچین هیبرید چیست؟
بلاکچین هیبرید ترکیبی از دو بلاکچین خصوصی و عمومی است. این نوع از بلاکچین نیز به دلیل ویژگیهای خوبی که دارد مورد توجه زیادی قرار گرفته است. در بلاکچین هیبرید دو نوع دسترسی بدون مجوز و با مجوز وجود دارد. یعنی کاربران هم میتوانند ناشناس از این بلاکچین استفاده کنند و هم میتوانند با مجوز و احراز هویت وارد آن شوند.
افرادی که از این بلاکچین استفاده میکنند میتوانند بفهمند که چه افرادی به چه اطلاعاتی دسترسی دارند. در واقع در این بلاکچین تنها بخشی از اطلاعات به صورت عمومی نشان داده میشود و بخش مهم اطلاعات به صورت خصوصی باقی میماند. انعطاف پذیری بلاکچین هیبرید به قدری زیاد است که کاربران میتوانند به راحتی در آن فعالیت کنند و همچنین میتوانند تراکنشها را درون این بلاکچین تأیید کنند یا آنها را به سایر بلاکهای عمومی ارسال و تأیید نمایند.
بلاکچین کنسرسیومی چیست؟
بلاکچین کنسرسیومی نوعی بلاکچین نیمه متمرکز محسوب میشود که توسط چندین سازمان کنترل و اداره میشود. این نوع از بلاکچین نیز مانند بلاکچین هیبرید ترکیبی از دو نوع بلاکچین عمومی یا خصوصی است. به همین دلیل ویژگی هر دو بلاکچین را دارد اما در مقایسه با بلاکچین هیبرید انعطاف پذیری کمتری دارد.
آیا بلاکچین عمومی ایمنتر است یا بلاکچین خصوصی؟
از آن جایی که در بلاکچین عمومی افراد میتوانند به صورت ناشناس فعالیت کنند و همچنین تعداد گرهها و نودها در آن بسیار زیاد است، حملات سایبری به سختی انجام میشود و همچنین در این بلاک چین عمومی نیاز به واسطه نیست و این شبکه برای جلب اعتماد بیشتر کاربران به وجود آمده است. اما بلاکچینهای خصوصی به دلیل اینکه نیاز به احراز هویت و شناسایی دارند نمیتوانند به اندازه بلاکچین عمومی ایمن باشد.
آیا ارزهای دیجیتال بدون بلاکچین میتوانند با امنیت و به درستی کار کنند؟
خیر، بلاکچین شامل حوزه های مختلفی میباشد که بستری برای توسعه ارزهای دیجیتال می باشد و قرارداد های هوشمند و… است.
آیا بلاک چین برای کلاهبرداری به وجود آمده است؟
بلاک چین یک فناوری برای ذخیره اطلاعات و داده ها است و مثل ابزارها دیگر میتواند در زمینه کارهای قانونی و غیرقانونی مورد استفاده واقع شود. این حرف که بلاک چین یک فناوری کلاهبرداری است کاملاً نادرست است.